2012. január 18., szerda

Közösségi kert mustra - bemutatóanyag



A közösségi kertről fogalma kezd beleszivárogni a városi ember tudatába. 

Szerencsére Budapesten is már egyre többen munkálkodnak azon, hogy közösségi kertek jöjjenek  létre. 

A Kalapos Egyesület tagjai a közösségi kert gondolata kapcsán találtak újra egymásra 2010 őszén. A csapat legtöbb tagja tájépítész mérnök, -tervező,  akiknek a székelyföldi és hazai fürdőépítő Kalákákban szerzett tapasztalatai nagy erőt és elszántságot adtak egy új közösségi kert megszervezéséhez.

Közösségi kert a közvetlen lakókörnyezetünkben. 
Mit értünk a közösségi kert fogalma alatt?

Ez izgat bennünket. Műhelymunka keretén belül, megkíséreltük tisztázni a közösségi kert fogalmát, összegyűjtöttük a közösségi kert különböző típusait.
Beszélünk és beszélgetünk róla. Voltak élményeink Kalákában, a közös munkában, sok mindent hoztunk magunkkal a kirándulásokról, nagyszüleinktől, gyerekkorunkból. Felmerül a kérdés: hogyan lehet mindezt egybegyúrni?
Tisztán látjuk, hogy a legtöbb helyen csak a kezdő löket kell ahhoz, hogy egy-egy közösségi kert megalakuljon. Sokszor a bátorság hiányzik a kertészkedéshez és egy kis szakmai ismeret, ami a kertész, tájépítész szakemberek segítségével megtanulható.

2011 őszén a Wekerle-telep „Zöld Szombat” című rendezvényére kaptunk meghívást, ahol Tracey Weatley ösztönzésére, ismertetőt és képes nyomtatott plakátokat készítettünk közösségi kertekről.  A plakátokon szerepelnek a hazánkban vagy külföldön létrejött közösségi kertek, mobil kertek, „örömkertek”. A szükséges információkat maguktól a jó példák létrehozóitól, és internetről szedtük össze, igyekezve teljes képet nyújtani, főleg a hazai példákról.
A közösségi kerttel kapcsolatban visszatérő kérdésekként merülnek fel:
  • ·         Mekkora egy működőképes közösségi kert?
  • ·         Hogy indult a kert, hogyan alakult ki a csapat, aki azt gondozza?
  • ·         Milyen tényezők befolyásolják a kert működését?
  • ·         Hogyan marad fenn egy ilyen kert?
  • ·         Kiből lehet szorgalmas kertész?
  • ·         Mik a gyakorlati tudnivalók, azaz honnan érkezzenek a komposztgiliszták, a virágmagok, a föld?
  • ·         Milyen tudástár és tapasztalat gyűlt össze a megépült és működő kertek által?
Ezeket igyekszünk megválaszolni mindenkinek, és megadni a „kezdő löketet” és szakmai segítséget  a formálódó kertközösségeknek.
    A bemutató anyag összeállítói: Andacs Noémi, Barna Eszter, Benkő Flóra, Herr Hajnalka, Huzián Zsófia, Jákli Eszter,  Jánosi Dóra, Kristály Anikó, Linczmayer Veronika, Szabó Ágnes, Tóth Eszter Adél

    Szabó Ágnes, Huzián Zsófia

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése